- A + A
Tarım ve Hayvancılık

Iğdır ili Bölgede yer alan diğer illerinden farklı olarak mikro klima iklim özelliğine sahip olduğundan dolayı ilde birçok meyve ve sebze çeşidi yetiştirilmektedir. Üretilen başlıca ürünler elma, kayısı, domates, karpuz, kavun, hıyar, patlıcan ve şeftalidir. Ayrıca, ilde 2021 yılında 42.989 ton kayısı üretimi gerçekleşmiş olup, bu üretim değeri ile Türkiye içerisinde 5. sırada yer almaktadır. 2017-2021 yılları içerisinde Iğdır ilinde yetiştirilen başlıca ürünlerin üretim miktarları aşağıdaki şekildedir.

Kaynak: TÜİK,2022.

Şekilden de görüldüğü üzere Iğdır ilinde meyve ve sebze üretimi bakımından büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Bu potansiyelden yola çıkılarak ilde meyve-sebze depolama ve işleme tesisi değerlendirilebilecek yatırımlar arasındadır.

Diğer taraftan, hayvancılık faaliyetleri ilde ana geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bu sebeple, çiftçiler büyük çoğunlukla tarım arazilerinde yonca ve silajlık mısır yetiştirmektedir. 2021 yılı yonca üretimi değeri ile Iğdır ili Türkiye içerisinde 5. Sırada konumlanmaktadır. 2017-2021 yılları arasında ilde üretilen yonca ve silajlık mısır miktarı aşağıdaki şekilde yer almaktadır. Bu yönüyle ilde silajlık mısır üretme ve paketleme tesisi ile tohum üretme tesisi yapılabilecek yatırımlar arasında bulunmaktadır.

Kaynak: TÜİK,2022.

İlin coğrafyası ova biçiminde olduğundan çiftçiler tarafından genellikle küçükbaş hayvanlar tercih edilmektedir. İlde 2021 TÜİK rakamlarına göre yaklaşık 1,4 milyon küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu anlamda il Türkiye içerisinde 8. sırada, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise 3. sırada yer almaktadır. Küçükbaş hayvancılık yönünden büyük bir potansiyele sahip olan ilimizde yapılabilecek yatırımlar arasında kombine et tesisi ve koyun yünü işleme tesisi yer almaktadır. Aşağıdaki tabloda 2017-2021 yılları arasında Iğdır ilinde bulunan hayvan varlığının değişimi yer almaktadır.

Kaynak: TÜİK,2022.

Tarım ve hayvancılık verilerine göre ilimizde yapılabilecek yatırımlar aşağıdaki şekildedir:

  • Damızlık Et ve Süt Sığırcılığı
  • Koyun/Keçi Yetiştiriciliği
  • Yumurta Tavukçuluğu
  • Silajlık Mısır ve Yonca Yetiştiriciliği
  • Bodur Meyve Fidanı Yetiştiriciliği
  • Kaba Yem Üretimi
  • Seracılık ve Süs Bitkileri
  • Tohumculuk
  • Arıcılık olarak belirlenmiştir.