Iğdır Organize Sanayi Bölgesi
Iğdır’ın imalat sanayisi son yıllarda hızla gelişmektedir. 2012’de faaliyetleri hız kazanmaya başlayan Iğdır OSB’de altyapı hızla tamamlanmakta ve ilk etaptaki tüm parseller hemen hemen dolmuş durumdadır. OSB’nin cazibesi Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryolu projesi kapsamında OSB’de bir yükleme-boşaltma istasyonunun kurulacak olmasıdır. İlimizde OSB’nin altyapı sorunları büyük ölçüde giderilmiş olup bu bağlamda yatırımların daha da ivme kazanması öngörülmektedir. Bu anlamda BOTAŞ tarafından OSB’ye doğalgaz dış hattı çekilmiştir. Doğalgaz iç hattın da 2019 Yılı itibariyle tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalar neticesinde OSB etrafına duvar çekilmesi, içme ve kullanma suyu deposu, kanalizasyon, güvenlik duvarı, güvenlik kamerası gibi olanaklar da SERKA tarafından desteklenerek yapılmıştır. OSB’de faaliyet gösteren firmaların %80 SERKA’nın KOBİ’lere dönük Mali Destek Programları kapsamında Hibe Desteği almıştır.
Iğdır’ın uygun iklimi ve toprak yapısı sayesinde tarıma dayalı sanayi hızla gelişmektedir. Iğdır Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) ve civarında üretim yapan mevcut tarım ve imalata dayalı sanayi yatırımları olarak; yapı malzemeleri (Hazır beton, boya, yapı kimyasalları, PVC-ahşap kapı ve pencere, asansör, bims v.b.), plastik, metal ürünler (çöp konteyneri, saç, tarım aletleri, tel), deterjan gibi kimyasal ürünler, makine-teçhizat, gıda ve içecek v.b.( meyve suyu ve konsantresi, konserve, süt, kaşar, ayran, peynir) alanlarda firmalar faaliyet göstermektedir. Bunların yanı sıra hazır giyim ve konfeksiyon da ilimizde önemli yatırım alanlarından birisidir. Bununla birlikte birçok işletme ürettikleri ürünlerin ihracatına yönelmiş durumdadır.
OSB’ye tekstil, oluklu mukavva ve ambalaj, gıda, mobilya gibi sektörlerden müracaatlar yapılmaktadır. OSB dışında ise TIR parçaları üretimi (treyler brandası, çadır), lastik kaplama ve plastik ürünler üretilmektedir.
Iğdır Sanayi Sitesi
Sanayi sitesi 1971 yılında kurulan ve 317 dükkândan oluşan bir bölgedir. Ekseriyetle oto bakım ve onarım faaliyetleri icra edilmekle birlikte PVC, mobilya, ahşap ve metal doğrama gibi işler de yapılmaktadır.
OSB ve sanayi sitesi dışında kalan tesisler ya hammadde kaynağına (pomza-bims) ya da şehre daha yakın olma (tekstil) arzusu ile tesislerini kurmuşlardır. Bu bölgelerde kurulacak tesisler için alınacak izinler yetkisine göre belediye veya il özel idaresinden alınmaktadır.
Yatırım Yapılabilecek Alanlar
Bir ekonomide yatırım yapma kararını etkileyen pazar olanakları, hammadde ve altyapı kaynaklarına yakınlık, taşıma, işgücü, yan sanayiye yakınlık vb. birçok faktör vardır. Bununla birlikte ildeki coğrafi yapı, beşeri kaynaklar, teknik ve sosyal altyapı, tarımsal yapı, doğal kaynaklar, sanayi, ticaret ve hizmet sektörleri ile finansman olanakları ilin mevcut durumunu ve potansiyelini ortaya koyan başlıca alanlardır.
Yatırım yapılabilecek alanların tespitinde esas olan; yerli veya yabancı yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen kuruluş yeri faktörlerinin objektif bir şekilde değerlendirilmesidir. Kuruluş faktörlerine göre ele alınan ve gerek talep-pazar-kaynak gerekse yatırım boyutları, karlılık ve risk derecesi bakımından yatırıma uygun olduğu düşünülen alanlar aşağıda sıralanmıştır.
Tarım ve Hayvancılık
Silajlık Mısır ve Yonca Yetiştiriciliği
Bodur Meyve Fidanı Yetiştiriciliği/Meyvecilik-Sebzecilik
Kaba Yem Üretimi
Damızlık Et ve Süt Sığırcılığı
Koyun/Keçi Yetiştiriciliği
Seracılık ve Süs Bitkileri
Yumurta Tavukçuluğu
Tohumculuk
Arıcılık
Sanayi ve Hizmetler
Biyogaz Üretimi
Apart Daire ve Öğrenci Yurdu
Soğuk Hava Deposu
Silaj Paketleme Tesisi
Helva, Lokum, Reçel, Meze ve Marmelat İmalatı Metal Ürünler İmalatı
Çağrı Merkezi
Lisanslı Depoculuk
Lojistik Yatırımı
Süt Ürünleri İşleme Tesisi
Ambalaj Malzemeleri Üretimi
Tarım Makineleri İmalatı
Yaş Sebze ve Meyve Paketleme
Tuğla/Bims (Pomza İşleme) Üretimi
Temizlik Malzemeleri (sabun, deterjan vb.)
Otel (3 yıldız ve üzeri)
Örme Eşya (çorap, kazak vb.)
PVC Tabanlı Ayakkabı
Mobilya İmalatı
Salça ve Konserve Üretim Tesisi
Meyve Konsantresi Üretim Tesisi
Elektrikli Ev Aletleri
Plastik Esaslı Eşya
Konut
AVM
Trikotaj ve Konfeksiyon Üretimi